6306 sayılı kanunun sunduğu en önemli muafiyetlerden bir tanesidir. Yapıların yenilenme sürecinde ortaya çıkacak olan belediye harçları yaklaşık bir daire fiyatı mertebelerine ulaşmaktadır. Kentsel Dönüşüm kanunu ve yönetmelikleri sayesinde ruhsatlı ve muafiyet sağlanmaktadır. Muafiyet miktarı ilgili kanunun uygulama yönetmeliği Beşinci bölüm 9 a bendinde aşağıdaki gibi açıklanmıştır;
Uygulama alanında gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince, İlgili kurum adına değil de kendi adlarına uygulamada bulunulması halinde, yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alınan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır.
Yani ruhsatlı ve iskanlı bir yapınızdan ilk yapımı için ödediğiniz alan üzerinden sadece cins değişikliği bedelleri tahsil edilir. Ancak alan artışı olması durumunda bu alan artışları ilave olarak ruhsat harcı olarak tahsil edilir. Örnek verecek olursak 1000 m2 bir konut alanı için ilk yapım aşamasında ruhsat bedeli ödenmiş ise yerine yapılacak 1000 m2 alanda bir yeni yapı için ilave ruhsat harcı ödenmez. Bunun için yapmanız gereken ilk aşama deprem risk raporu hazırlanmasıdır.
Bunlara ek olarak bazı belediyeler kentsel dönüşüm kapsamına giren binaların yenilenme sürecinde ilave kat, ilave alan yada mevcut yasal yapının alanlarının korunarak yeniden aynısının yapılması yada güçlendirme esnasında mevcut yapının imar durumlarına bakmaksızın güçlendirme izni verilmesi gibi ilave haklarda sunmaktadır. Detaylı bilgiyi bağlı olduğunuz ilçe belediyesinden alabilirsiniz.
ÖNEMLİ: Bazı belediyeler Kentsel dönüşüm harcı adı altında malik ve müteahhitlerden ücretler talep etmektedir. Bu ücretler bazı yapılarda çok yüksel bedellere ulaşabilmektedir. Böyle bir harcın yasal olarak tahsil edilemeyeceğini hatırlatır ve bu konuda yetkili merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve CİMER’e resmi olarak başvuru yapılmasını konusunda tüm hak sahiplerini uyarıyoruz.