TAHRİBATSIZ YÖNTEMLE DEPREM RİSK RAPORU
Gelişen teknolojiler Dünyada ve ülkemizde bir çok sektöre yön verdi. Bu değişimle birlikte bir çok konuda daha doğru ve kesin bilgiye daha hızlı yöntemlerle ulaşılmaktadır. Bu değişim ve ilerleyen bilim teknolojilerini her zaman yakından takip eden firmamız DİPU Kentsel Dönüşüm yabancı bir çok standartta yer alan ve zamanla TSE’ye de girmeyi başarmış ve kabul edilmiş bir yöntemi sizlere sunmaktadır.
Bilindiği üzere deprem risk raporları hazırlanma süreci iki farklı aşamadan gerçekleşmektedir. Saha ve Ofis çalışmaları. Saha çalışmalarında mevcut yapının beton kalitesi, donatı miktarı ile statik ve mimari detaylarına ve boyutlarına ulaşılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca zemin değerleri de hazırlanacak raporun özelliğine göre belirlenmesi gerekmektedir. Sahadan gelen bilgiler ile yapıların, uygun yönetmelikler kapsamında uygun yazılımlar ile bilgisayar ortamında modellenmesi yapılarak depremli yada farklı etkiler altında (rüzgar, ısı, düşey yükler, su, toprak basıncı v.b.) davranışının bulunması gerekmektedir. Daha sonra yapıların bu yönetmelik kapsamında talep ve kapasiteleri yani gelen kuvvetlerle taşıyabileceği kuvvetler belirlenir.
Ancak saha çalışmalarının en zor ve yaşanan binalarda yapılarda en rahatsız edici konu Karot adı verilen yöntemle betondan numune alınmasıdır.
DİPU Kentsel Dönüşüm ve Proje Müşavirlik markası olarak bu sorunla sahada yaptığımız tüm çalışmalarda karşılıyoruz. Karot alma işlemi sırasında makinenin ısınmaması için kullanılan su nedeniyle çalışma alanı aşırı kirletebilmektedir. Buna ek olarak bazen tespit edemediğimiz düzensiz donatılar kesilerek yapıya istem dışı az yada çok hasar verilebiliyor. Ayrıca karot alınan yüzeylerin uygun tamir harcı ile tam olarak eski mukavemetinde yada daha güçlü bir biçimde doldurulması gerekiyor. Maalesef bunların hepsinin sorunsuz olması çok kolay bir durum değil.
Bizlerde yurt dışından ithal olarak getirttiğimiz yeni bir aletle tahribatlı donatı alımlarına son veriyoruz. Yabancı ve yerli standartlarda geçerli olan bu yöntem maalesef ki yerli yönetmeliklerde yer almamaktadır. Bu sebeple sadece BİLGİ AMAÇLI DEPREM RİSK RAPORLARINDA TAHRİBATSIZ YÖNTEM İLE BETON DAYANIMI yapılabilmektedir.
UTRASONİC YÖNTEMLE BETON DAYANIMI BELİRLENMESİ
Yabancı yönetmelik ve standartlarda çokça yer almasına karşı ülkemizdeki sadece standartlarda kısıtlı alanlarda kullanılmasına izin verilen ULTRASONİC yani ULTRASES yöntemiyle tahribatsız donatı tespiti yöntemi firmamızca uygulanmaktadır. Yöntemin akademik ortamlarda yabancı ve yerli makalelerde yapılan çalışmalarda %95~%99 oranında beton dayanımını belirlediği tespit edilmiştir. Yanı bir beton gerçekte 10 MPa ise bu yöntemle bulunacak değer 9.5 MPa ile 10.5 Mpa aralığında değişmektedir. Bu da yapı stoğunun çok fazla olduğu ve deprem riskinin her geçen gün artarak devam ettiği ve bir çok kullanılan binalar dikkate alındığında gerçeğe yakın bir değerdir.
ULTRASES yöntemi ile farklı kalibrasyon teknikleri de uygulayarak gerçeğe en yakın değerleri hesaplamaya çalışıyor ve müşterilerimize en doğru sonucu vermeye çalışıyoruz.
USTRASES YÖNTEMİN ÇALIŞMA ESASLARI
Ultrases ya da ultrasonic yöntem sesin madde içinde geçiş süresinden hızını ve buradan da geçtiği yüzeyin sertlik, yada betonarme eleman için dayanımını belirleyebilmektedir. Betonun bir yüzeyinden kolon, kiriş perde ne türde eleman olursa olsun yüzeye hiç bir zarar vermeden gönderilen ses dalgasının genişliği belli olan yüzeyde ilerleyerek diğer alıcıya ulaşması arasında geçen süre genel etkendir.
Ancak bizler bu yöntemi tek başına kullanmayarak doğruluk oranını yükseltmeye ve hata payını azaltmaya çalışıyoruz. Yöntemin kullanılabilmesi için yapıdan en az 3 adet karot numunesi alınmasını ve alınan bu karotların bulunduğu kolondan karotlara yakın bir noktadan da ultrases yöntemini kullanarak aletin kalibrasyonunu yaparak hata payını azaltmayı hedefliyoruz.
ULTRASES ALETİNİN KALİBRASYONU
Kalibrasyon için 2 farklı yöntem yada bunların birleşimini yabancı ve yerli yönetmeliklerle birlikte yorumlayarak kullanıyoruz.
- Karot + Ultrases: binanın bodrum katından en az 3 adet karot numunesi alınarak aynı yüzeye yakın yerden ultrases yöntemi ile kalibrasyon yapılması yöntemi. Diğer katlarda ise sadece ultrases yöntemini kullanarak beton dayanımının belirlenmesi,
- Karot + Beton Test Çekici + Ultrases: binanın bodrum katından en az 3 adet karot numunesi alınarak aynı yüzeye yakın yerden ultrases yöntemi ve beton test çekici uygulanarak kalibrasyon yapılması yöntemi. Diğer katlarda ise beton test çekici ve ultrases yöntemini kullanarak beton dayanımının belirlenmesi,