Yüksek yapılar kavramı Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile hayatımıza kesin olarak girmiştir. Yüksek yapı olarak bir yapının sınıflandırılabilmesi için şartlar aşağıda verilmiştir. Genel olarak sınıflandırmayı basitçe özetlemek gerekirse, deprem etkilerine çok fazla maruz kalacak yapılarda sınır 75 m iken daha az deprem etkisine maruz kalacak binalarda yüksek yapı sınırı 91 hatta 105 m kadar çıkmaktadır. Burada yükseklik ölçüsü (Hn) temel üst kotundan en son tabliyeye kadar olan mesafeyi ifade etmektedir.
DTS= 1,1a, 2, 2a için Hn>70 m
DTS= 3,3a için için Hn> 90m
DTS= 4, 4a için Hn> 105 m
Yüksek yapıların analizlerinde alışıla gelmiş dayanıma göre tasarım yöntemleri tek başına kullanılamamaktadır. Analiz metodu üç aşamadan oluşmakta ve bu üç aşamanın tamamlanması ile yapının tasarımı tamamlanmış olmaktadır. Bu aşamaları kısaca özetleyecek olursak:
Tasarım Aşaması 1: DD-2 Deprem yer hareketi altında ön analiz
Tasarım Aşaması 2: DD-4 veya DD-3 Deprem yer hareketi altında sınırlı hasar veya kontrollü hasar performans hedefi için analiz
Tasarım Aşaması 3: DD-1 Deprem yer hareketi altında göçmenin önlenmesi veya kontrollü hasar performans hedefi için analiz
Yönetmelik maddelerinden de anlaşılacağı gibi artık yüksek yapıların çözülmesinde özel bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi konusunda uzman mühendislere görevler düşmektedir. Yine yönetmeliğin ilgili maddeleri gereği Yüksek Yapıların Tasarımında görevli bir tasarım gözetim kontrol yetkilisi ile de çalışılması gerekmektedir. Buna ilave olarak analizlerde kullanılmak üzere Deprem Tehlike Raporları ve bir çok ek rapora ihtiyaç vardır.
Aslında olması gerektiği gibi yüksek yapıların çözümleri bir yazılım ve bir yöntemle tek başına yapılamayacak kadar karmaşıktır. Yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de artık bu analizler için bir çözüm yöntemi mevcuttur.
YÜKSEK YAPILARIN TASARIMI VE PROJELENDİRİLMESİ
DİPU Kentsel Dönüşüm Proje Müşavirlik markası olarak zaten yıllardır üniversitelerle ortak çalışmalar yürütmüş ve halende çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Buna ilave olarak TBDY2018 ile hayatımıza giren doğrusal olmayan yöntemlerle bina performansının belirlenmesi yada piyasa adı ile Pushover yada Time history analizlerini de yıllardır uygulamaktayız. Bu sebepten sahip olduğumuz ulusal ve uluslararası kabul görmüş yazılımlarımızla (ETABS, PERFORM3D) ile yüksek yapı çözümlerinizi firmamız tarafında yapılmaktadır. Analizlerimizde önce güvenli bir yapı tasarlamak genel ilkemiz olarak kabul edilmiştir. Buna bağlı olarak mimari fonksiyonları da dikkate alarak en uygun çözümler üretilmektedir. Uzman ve yetkili kadromuz ve danışmanlar üniversite hocalarımızla birlikte
YÜKSEK YAPI TASARIM VE PROJELERİNİZ : DİPU Güvencesinde.
Sayfamızdaki tüm içerik, yazı ve görseller firmamızca hazırlanmıştır. Firma izni olmadan içerik, yazı ve görsellerin bir kısmının veya tamamının kopyalanması ilgili yasalar ve telif hakları kanunlarınca suçtur. Firmamızca yapılan periyodik incelemelerde bu fiili işleyen firmalar ve müşterileri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Oluşturulma Tarihi: 29/09/2021
Güncelleme Tarihi: 29/09/2021