Kentsel Dönüşümden Nasıl Faydalanırız ?
Kentsel dönüşüm sürecinin başlaması için yapıdaki maliklerden birinin gerekli evraklarla DİPU Kentsel Dönüşüm Firmasına başvuru yapması yeterlidir. Firmamız tarafından başvuru konusu yapı üzerinde yapılacak olan deprem testleri sonucunda Deprem Risk Raporu verilen bir değerlendirme raporu ilgili idareye verilerek süreç başlatılmış olur.
İdare raporu inceleyerek onaylayıp ilgili tapu dairesine bilgilendirmede bulunulur. Tapu tarafından yapının tapu kütüğüne RİSKLİ YAPI ibaresi eklenir ve tüm kat maliklerine tebligatla durum bilgilendirilir.
Üçte İki Çoğunluk Nedir?
Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte yapının yıkımı ve müteahhit firma seçimi gibi konularda tüm kat maliklerinin ortak kararı aranmaksızın arsa payı üzerinden 2/3 çoğunluğun kararı yeterli olmaktadır. Ancak 2/3 çoğunluğun kararı sadece müteahhit seçimi ve sözleşmenin imzalanmasında yeterlidir. Ruhsat alınması ve inşaatın başlanabilmesi için geriye kalan kişilerin ya ikna edilmesi yada mülklerinin kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kamulaştırılması gerekmektedir
Salt Çoğunluk Nedir?
07.11.2023 tarihinde kabul edilen 7471 sayılı kanun ile 6306 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına daire kanun teklifi kabul edilerek 09.11.2023 tarihinde 32364 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu kanun maddesi değişiklikleri içerisinde en önemli madde Salt Çoğunluk ile karar alınma maddesidir. Salt çoğunluk demek %50 fazlasının alacağı karar demektir. Bu durumda bir binada %50 + 1 oy ile kentsel dönüşüm sürecinde karar alınabilecek. Burada %50 + 1 değerinin kişi olarak değil arsa payı üzerinden tüm arsa paylarının %50 değerinden 1 fazlası olduğunu da belirtmek gerekir.
Örnek olarak bir arsada 300 paylık bir hisse olsun. Her bir malikte ise 10/300 pay olacak biçimde 30 bağımsız birim olsun. Bu durumda bize gerekli olan pay sayısı 300/2+1 = 150+ 1 =151 paydır. Buda böyle eşit dağılım olan bir binada 16 malik ile karar alınabileceğini gösteriyor.
Ancak her zaman pay dağılımları böyle eşit olmayabilir. Örnek olarak dükkanların 25/130 üst katların 15/130 olduğu bir bina düşünelim. Bu durumda bu binada 1 adet 25 paylı ve 7 adet de 15 paylı konut mevcuttur. Toplam pay sayısı 130 paydır. Toplam 8 bağımsız birim olan bu binada, dükkan ve 3 konut birleşse ve ortak karar alırsa 25+ 3*15 =70/130 paya ulaşacak ki geriye kalan 4 konutun toplamı ise 60/130 pay oluşur. Görüleceği gibi iki tarafında bağımsız birim sayısı eşit bile olsa pay dağılımından dolayı dükkan + 3 konut (70/130) ile karar alıcı hale gelmektedir.
Ancak bu maddenin yürürlüğe giriş tarihi yayınlanma tarihinden bir yıl sonra olarak belirtilmiş olup 08.11.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Kentsel Dönüşüm Devlet Destekleri Nelerdir ?
Kentsel dönüşümün en büyük faydası şüphesiz kamulaştırma hakkıdır. Bu sayede 2/3 çoğunluğu sağlayan taraf inşaatın ileri aşamaları için gerekli kararları alabilecektir.
Bunun yanında;
Kentsel dönüşüm kapsamında ruhsat harçlarından muafiyet
Kentsel dönüşüm kredi faiz desteği
Kentsel dönüşüm kira yardımı
Noter harçları ve damga vergilerinden muafiyet
olmak üzere diğer faydaları sayılabilir.
Ayrıca bazı belediyelerin kentsel dönüşüme giren binalar için yada parsellerin birleşerek belirli ilave alanlar alınabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgiyi ilçe belediyelerinizin İmar Müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.