Statik Teknik Rapor ve Değerlendirme Raporu
Değişen yönetmelik ve kanunlar ile artık Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İşyeri Ruhsatı veren belediye müdürlükleri ve şeflikleri, mevcut bir yapının tekrar ruhsatlandırılması için Yapı Denetim Kanunu ve buna benzer çeşitli nedenlerle Statik Teknik Rapor hazırlanması talep edilmektedir. Firmamız ilgili kanun ve yasalarca belirlenmiş olan İşyeri Tescil Belgesi (İTB) ve Büyükşehir Tescil Belgesi sahip olup statik teknik rapor tanzim edilmesi ve onaylanması konusunda yetkilidir.
Teknik Rapor Nedir?
Teknik rapor ilgili yapının mevcut kullanım şartları veya değiştirilerek oluşturulacak kullanım amacına göre yapının bu şartları sağlayıp sağlayamayacağının kontrol edilerek yetkili proje müelliflerince hazırlanan raporlarıdır. Teknik raporlar genel olarak aşağıdaki gibi sınırlandırılır.
- Mimari teknik raporlar
- Statik teknik raporlar
- Mekanik teknik raporlar
- Çevre ve etkileşim bakımında teknik raporlar
Teknik Rapor Nasıl Hazırlanır ?
Statik teknik raporlar yapının mevcut durumunun gözleme ve/veya deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik 2007 bölüm 7, yapıların onarım ve güçlendirmesi kısmında yer alan esaslara göre Deprem Testi adı verilen biçimde yapılır. Hazırlanan raporda yapının mevcut durumu,ileride sahip olacağı yeni durum veya ilave yüklerle yapılan değişiklikler, tadilatların yapıya etkilerini incelemeyle yapılır ve raporlanır.
Ülkemizde mevcut yönetmeliklere göre Teknik Rapor hazırlama yetkisi proje müelliflik bürolarıyla üniversitelerde bulunmaktadır. Bu noktada 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yetkili firmaların ve bu lisans belgesinin teknik rapor hazırlanması için kullanılamayacağını belirtilmelidir. Benzer durumda Yapı Denetim Firmaları da teknik rapor hazırlama konusunda yetkili değildirler.
Hazırlanacak olan teknik raporda yapının mevcut ve tadilatlı durumları belirtilir, var ise olumsuzluklar ifade edilir. Statik teknik raporlarda yapının deprem etkilerinde performansı incelenerek raporlar teknik rapora eklenir. Ayrıca rapor içerisine firmanın yetki belgeleri faaliyette olduğunu gösterir belgeler ve imza beyan/taahhütleri eklenir.
Teknik Raporda Dipu Kentsel Dönüşüm Farkı Nedir?
Dipu İnşaat Proje ve Uygulama Ltd. Şti. ve DİPU Kentsel Dönüşüm markası ilgili mevzuatlar gereği;
- İTB (İşyeri Tescil Belgesi)
- SİM (Serbest İnşaat Mühendisi Belgesi)
- İstanbul Büyük Şehir Kaydı
- Devam eden bir şirket yapısı
bulunmaktadır. Bu belgelerle birlikte firmamız teknik raporlar hazırlamaya yetkilidir. 2005 yılından bu günümüze bir çok okul, dershane, eğitim kurumu, hastane, insanların yoğun olarak bulunduğu mekanlar için firmamızca teknik raporlar hazırlanmış olup müşteri memnuniyeti ve devamlılığı sağlanmıştır.